IVF-ICSI-MNC wattuh?

Het is mei 2017, de volgende afspraak in het UMCG staat op de agenda.

We vinden inmiddels moeiteloos de weg naar de juiste afdeling en nemen weer plaats in de wachtkamer.

Na een kopje koffie worden we geroepen en kunnen we doorlopen naar de bekende spreekkamer.

De arts is weer tevreden en positief. De cellen hebben de proef overleeft en zijn dus geschikt voor gebruik. We zijn enorm opgelucht en krijgen enorm veel uitleg over hoe we nu verder gaan. Helaas zijn er nog net niet genoeg kilo’s af dus daar moeten we nog even op wachten.

Omdat mijn cyclus zeer regelmatig is komen we in aanmerking voor het MNC traject.
Dit is een traject ontwikkeld door het UMCG met goede resultaten.

Wat houdt dit dan precies in?

Bij een “normale” IVF/ICSI behandeling wordt de cyclus van de vrouw stop gezet door middel van anticonceptie. (Dit is ongeacht waar het probleem ligt) Als dit gedaan is wordt een kunstmatige (gemodificeerde) cyclus opgewekt. Dit wordt gedaan door het nemen van hormonen. Gemiddeld genomen moet je tijdens één ronde van deze behandeling ongeveer 60 injecties met hormonen gebruiken. Tot dit punt zijn beide behandelingen gelijk.

Bij een IVF behandeling worden vervolgens de eicellen bij de zaadcelllen gevoegd tot er een bevruchting optreedt. Daarna wordt de embryo terug geplaatst.

Bij een ICSI behandeling is er slechts 1 eicel nodig en daar wordt de zaadcel geïnjecteerd.

Wij komen dus in aanmerking voor ICSI in verband met het geringe aantal zaadcellen, je hebt er tenslotte maar één nodig.

Bij het MNC traject werkt het anders. Door de natuurlijke cyclus van de vrouw in stand te houden zijn er minder hormonen nodig. Door middel van echo’s wordt de eisprong in de gaten gehouden en hoeft er pas bij een ei-blaasje van 14mm hormonen gespoten te worden. Dit zijn dan over de hele ronde slechts negen injecties. Bij de punctie wordt dan één eicel weggehaalt en deze wordt via ICSI bevrucht.

Doordat er veel minder hormonen zijn is het wat vrouw-vriendelijker en minder ingrijpend. Echter omdat je van je eigen cyclus uitgaat is het ook minder betrouwbaar want deze kan natuurlijk een keer afwijken. Ook de slagingskans is lager bij deze behandeling per ronde.

Via de verzekering wordt in Nederland 3 keer IVF/ICSI vergoedt. Bij het MNC mag je 6 keer een poging doen en daarna nog 2 keer een traditionele poging.

De arts raadt het ons aan om MNC te doen en wij zijn het hier ook mee eens.

Ze draagt ons nu over aan de reguliere IVF arts en zegt: ‘Als je mij niet meer terug ziet is dat een heel goed teken, succes!’ We hoeven dus vanaf nu niet meer naar een speciale professor maar zijn onder behandeling van de gewone artsen. 

We spreken af dat zodra ik genoeg afgevallen ben ik een afspraak maak. We doen dan een cyclusanalyse waarbij er één maand mijn cyclus met echo’s gecheckt wordt voordat we kunnen beginnen met de echte behandelingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: