Woordenwensjes kaarten

Iedereen die mij kent weet dat ik enorm van kaarten houdt. Versturen en ontvangen, het is net even dat beetje meer moeite die iemand voor je doet. En komt vaak recht uit het hart. Tijdens de behandelingen, terugplaatsingen en mislukte pogingen ontvingen wij veel kaarten. Ik vond het ontzettend jammer dat er geen echte specifieke kaarten of gedichtjes waren die in verband stonden met kinderwens of het verlies van een ongeboren kindje. Want als 1 op de 6 stellen niet zomaar zwanger wordt en 1 op de 8 stellen een verlies mee maakt dan zou je toch zeggen dat er vraag naar is.

Toen Sam net geboren was kreeg ik van een vriendin de verjaardagskalender van Woordenwensjes kado. In de januari maand staat een gedichtje over het verlies van een kindje, zij vond dit symbolisch gezien het op dat moment een jaar geleden gebeurd was. Ik was zeer geraakt door dit lieve gebaar en vond het ongelofelijk knap hoe Mirna onder woorden wist te brengen wat ik gevoeld had. Ik besloot haar een berichtje te sturen en zo ontstond ons contact.

Mirna is zelf moeder van drie kinderen maar realiseert zich goed dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. We raakten aan de praat en ik vertelde wat ik miste. Ze vroeg mij onderzoek te doen en wilde samen nadenken over het project om kaarten met gedichtjes te maken.

Dankzij mijn lieve lotgenoten had ik al gauw een handvol onderwerpen die ik grotendeels uit eigen ervaring kon toelichten. En zo ontstond er ineens iets heel moois. Na een aantal maanden viel er een pakketje op de mat, een mooi blikje met daarin 12 gedichtjes. Stuk voor stuk raakten ze mij opnieuw. De kaarten kunnen verstuurd worden, maar ook bijvoorbeeld gebruikt worden in een fotoalbum of plakboek. De woorden die je zelf vaak niet kan vinden of uitleggen.

Tijdens het traject.
Hoe eenzaam en verwarrend het soms kan zijn.
Het eeuwige wachten en onzekerheid.
De gevreesde zwangerschapstest en de miskraam (het gedichtje waar het voor mij mee begon).
Voor de mensen bij wie het nooit zal lukken, voor als het boek dicht gaat.
Hoe je relatie verandert door de kinderwens.
Voor een volgend kindje, wat ook niet vanzelfsprekend is. Ook al weet je waar je aan begint.

Op de site van Woordenwensjes kan je zelf zo’n blikje samenstellen met 6 kaarten naar keuze. Ook zijn alle kaarten los (of met envelope) te krijgen. Ik ben blij dat ik hier aan heb mogen meewerken en hoop dat veel mensen er troost in mogen vinden.

Eén reactie op “Woordenwensjes kaarten”

  1. Wauw wat heb je dat allemaal mooi beschreven Fockelien! Bijzonder dat we zo op elkaars pad kwamen ❤️

    Ik hoop dat er nog ontzettend veel mensen iets gaan hebben aan deze gedichtjes!

    Liefs Mirna

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: