Wil je een boekje lezen?

Een boek, ik word er zo gelukkig van. Heerlijk jezelf verliezen in een verhaal. Even weg uit je eigen wereld en vol spanning verder bladeren. Nou zijn wij thuis sowieso lees-fanaten en liggen er altijd boeken en tijdschriften overal. Steevast krijgen wij boeken of boekenbonnen voor onze verjaardagen en een bezoekje aan de boekhandel is eerder regel dan uitzondering.

Kinderboeken vind ik dan ook ontzettend leuk. Natuurlijk heb je de klassiekers die ik zelf nog van vroeger ken maar, er zijn nog zoveel meer mooie boeken te ontdekken. En daar gaat dit artikel over. De minder bekende boeken die we hier voorlezen naast al die klassiekers.

Toen ik zwanger was ben ik verrast met een babyshower, op dit feest had iedereen een boek meegenomen waar ze zelf vroeger graag uit voorgelezen werden. Hierbij een persoonlijke wens voor onze Sam maakt dat ik geweldige kado’s kreeg. Natuurlijk hebben we zelf ook flink ingeslagen en nog staat mijn verlanglijstje vol voor Sam.

Voorlezen is zo belangrijk voor kleintjes, ja ook voor baby’s! Het is een moment van rust, het vergroot het woordenschat en het stimuleert het kind om te lezen. De plaatjes zijn vaak prachtig en bij ons is het een vast onderdeel van het bed ritueel. Ook voor mezelf vind ik het een heerlijk moment om samen zo de dag af te sluiten.

Hier een paar boeken die bij ons favoriet zijn en wellicht iets minder bekend.

Korte boeken

Het boek over Takkie! Korte verhaaltjes over het bekende hondje. Geschreven door de fantastische Annie M.G. Schmidt en de bekende tekeningen van Fiep Westendorp. Ik kende het boek zelf niet, alleen de Jip&Janneke verhalen en was blij verrast met dit boek.

Het super mooie boek Baby Beer. Geschreven door Ellie Patterson. Een verhaal over een kleine ijsbeer die leert over vriendschap. Aandoenlijk geschreven met prachtige tekeningen en een mooie boodschap.

Moppereend! Een geweldig boek waar je helemaal los kan gaan met verschillende stemmetjes. Een eend die steeds bozer en bozer wordt tot de boel ontploft. Heel leuk geschreven en zeker bij grotere kinderen herkenbaar. Niet voor niks het prentenboek van het jaar. Geschreven door Joyce Dunbar met de tekeningen van Petr Horacek. Hier is ook een grotere versie van mocht je dat fijn vinden.

Mooie boeken

Boeken die er mooi uitzien, ja ook dat vind ik altijd erg fijn. Als er mooie tekeningen zijn, versterkt dat het verhaal. Of in sommige gevallen is het verhaal ondergeschikt aan de tekeningen.

De jongen en de walvis wederom een verhaal over vriendschap. Een hele belangrijke boodschap die je niet vroeg genoeg kan meegeven. De tekeningen zijn zo mooi dat je dit boek eigenlijk alleen maar wil bekijken. Geschreven door Linde Faas.

Hoe groot is de wereld? Een vraag die veel kinderen stellen en wat geef je daar nou als antwoord op? In dit boek wordt er een antwoord te geven wat eigenlijk nog mooier is dan het wetenschappelijke antwoord. Ook hier weer prachtige tekeningen die je meenemen in het verhaal. Geschreven door Britta Teckentrup.

Floris zijn favoriet van vroeger Monkie. Deze kreeg ik op mijn babyshower van mijn schoonmoeder. Het boek heeft geen tekst dus vergt wat creativiteit van de voorlezer maar heeft prachtige tekeningen die eigenlijk het verhaal voor je vertellen.

Engelse boeken

Deze collectie is nog iets kleiner maar wij lezen ook graag voor in het Engels. Doordat we zelf veel Engels praten vinden we het belangrijk dat Sam dit ook meekrijgt.

Paddington is een mooi verhaal, bij velen wel bekend. Wij namen deze mee uit Londen jaren geleden. Online kan ik hem niet vinden in het Engels helaas.

Belly Button Love, dit boek kreeg ik van de schrijfster zelf. Kelly Hagen schreef dit boek over de onvoorwaardelijke liefde voor je kind en hoe je altijd met elkaar verbonden bent. Ze schreef dit boek na twee miskramen en raakte mij direct in mijn hart met dit verhaal.

Dan de grootste hit bij onze Sam Night Night Farm deze lees ik bijna elke avond voor als afsluiting van de dag. Sam herkent sommige plaatjes al en weet precies wanneer de bladzijde omgeslagen wordt. Een mooi simpel verhaaltje op rijm.

Gratis boeken

Dan zijn er nog boeken die je zo gratis en voor niks krijgt als je een baby krijgt! Hoe leuk is dat zeg. Het boek Slaap kindje slaap kan je gratis ophalen bij Bruna op vertoon van je geboortekaartje.

Daarnaast doen de meeste gemeentes mee aan Boekstart. Een gratis abonnement op de bibliotheek en een welkomskoffertje. Hierin zaten bij ons twee boekjes en een hoop voorleestips. Het boek Spelen tot het donker wordt en een zacht boekje van Kikker.

Niet gratis maar wel een tip is het boek Mijn grote held, deze kan je personaliseren voor papa’s. Leuk boek, origineel kado en een fantastische service. Floris kreeg dit voor zijn eerste verjaardag als papa maar ook voor Vaderdag een aanrader.

En dit waren ze! Een aantal van mijn favorieten waarvan de meeste mij onbekend waren. Ik hoop dat jullie je kindjes allemaal ook lekker voorlezen en genieten van alle mooie boeken die er zijn. Wat zijn bij jullie de favorieten?

Eén reactie op “Wil je een boekje lezen?”

  1. Annechien en Ducky Avatar
    Annechien en Ducky

    Heel leuk! Met plezier gelezen! Lezen en voorlezen is heeeel erg belangrijk . Veel groetjes en vooral veel leesplezier

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: