Zuiderzeemuseum met de peuter

Gezien het zulk prachtig weer was besloten we een dagje uit te gaan. Liefst naar iets waar we nog niet eerder geweest waren. Mijn oog viel op de Boer Boris tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum en gezien onze mega fan, besloten we daarheen te gaan.

Na een lang saai stuk door de polder gereden te hebben kwamen we aan bij de Enkhuizer dijk. 26km rij je tussen het water, wat een prachtig uitzicht. De parkeerplaats was snel gevonden en ons avontuur kon beginnen. Het was verrassend rustig dus we konden zo doorlopen. Na de kassa kwamen we aan bij de veerboot die ons naar de start van het buitenmuseum zou brengen. Dit is (zeker voor kinderen) natuurlijk een feest opzich! De oversteek duurde ongeveer 15min waarin er wat dingen werden uitgelegd over het museum.

Sam vond het natuurlijk fantastisch op de boot en keek zijn ogen uit. Eenmaal aangekomen kom je op een soort speelterrein voor kinderen. Hoewel Sam hier nog wat te klein voor was om echt mee te doen met alle activiteiten, was overal opklimmen en rondrennen ook al een groot succes.

Het buitenmuseum is heel erg groot en vooral heel netjes en mooi. Er is vanalles te bekijken in de oude huisjes, verhalen te horen en er zijn regelmatig dingen te doen voor kinderen. Zo hebben we een watermolen gedraaid, oud Hollandse spelletjes gespeeld en kan je (gratis!) een tochtje met een gondel maken. Ook was er een straat vol opdrachtjes waarbij je punten verdiend die omgezet worden in een donatie voor het goede doel. Dit is met name voor basisschool kinderen erg leuk om te doen.

Nadat we het zeevaart gedeelte achter ons lieten kwamen we aan bij het boeren gedeelte. Hier kon Sam zich laten verkleden in klederdracht, een koe melken, wassen in een tobbe en nog meer oud Hollandse spellen doen. Voor de grotere kinderen staan hier sjoelbakken en zijn er verschillende ruimtes waar je (voor nog geen €5) klompen kan versieren of klombootjes kan maken. Ook vind je hier verschillende eet gelegenheden, een souvenir winkel en veel bankjes om even te zitten.

Gezien Sam niet de makkelijkste eter is hadden we zelf drinken en een broodje chocopasta mee voor hem. Deze konden we rustig opeten waarna wij iets te eten haalden in het restaurant. Ik vond het vrij prijzig (niet anders dan bijv een dierentuin) maar alles wordt vers bereid en dat vind ik dan wel weer een voordeel. Bovendien is alles extreem schoon en netjes.

Nadat we de oude kerk, de school en de winkeltjes hadden bekeken viel Sam in slaap in de buggy. Wij vervolgden onze tocht richting het centrum. Hier verlaat je het buitengedeelte maar je ticket is de hele dag geldig dus je kan altijd nog terug. Het binnenmuseum is 250m lopen vanaf de uitgang en kan je niet missen.

Omdat Sam sliep hebben wij eerst een rondje door het oude centrum gemaakt. Helaas was hier niet zoveel te zien op zondag omdat bijna alles dicht is. Maar in de zon wandelen is nooit een straf. Na een uurtje was Sam wakker en liepen we terug naar het museum.

De Boer Boris tentoonstelling is niet te missen. Vanaf de ingang zie je zijn grote tractor al staan. We kregen nog een speurtocht mee en konden toen beginnen. Er zijn twee zalen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen en echt ìn het verhaal stappen. Voor de boekenfans is het een feest van herkenning. Zaal twee biedt de mogelijkheid om te verkleden als één van de hoofdpersonen en ook daar kunnen de kinderen naar hartelust spelen. Met ook nog een voorleeshoek waar alle boeken liggen is het feest compleet.

Wij hebben ons een goed uur vermaakt met spelen, kleuren, speuren en lezen. De tentoonstelling is echt gericht op kleinere kinderen, net als de boeken. De rest van het museum is ook toegankelijk met dezelfde kaart maar hebben we overgeslagen. Deze is ook iets minder geschikt met peuters, de buggy mag niet mee en ook tillen wordt niet gewaardeerd. Wij stapten dus weer terug op de boot naar de auto toe.

Wat je zeker niet mag vergeten is het nieuwste Boer Boris Boek, deze is uitgegeven naar aanleiding van zijn 10e verjaardag en speelt zich ook af in het Zuiderzeemuseum. Het boek is ook in de reguliere boekhandels te koop maar het daar kopen is natuurlijk wel extra speciaal.

BoekenBoeken

Al met al hadden we een heerlijke dag. Wat ik erg leuk vind is dat behalve het eten bijna alles inclusief is qua activiteiten en er dus geen grote kosten bij de entreeprijs komen. Het eten is prijzig maar lekker en prima porties. Alles is heel erg schoon en toegankelijk, genoeg wc’s en ook deze lekker fris. Wij hadden onze geliefde Buggy mee en dat zou ik zeker aanraden gezien het veel lopen is. Deze kan ook makkelijk mee op de veerboot en zelfs in de gondel. Wij zijn erg aangenaam verrast en komen hier vast nog eens terug.

Algemene info: Voor het binnen&buiten museum: Entree volwassenen €18 pp, kinderen €12 en onder de 4jaar gratis. Wil je nou alleen het binnenmuseum bezoeken kan dat ook, de prijzen liggen dan wat lager. En wil je alleen naar Boer Boris dan betaal je €7 voor volwassenen en €4 voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze tentoonstelling is nog tot 23 oktober.

https://www.zuiderzeemuseum.nl

*bevat affiliate link

Eén reactie op “Zuiderzeemuseum met de peuter”

  1. Annechien Vink Avatar
    Annechien Vink

    Geweldig! Fijn dat jullie zo genieten. Sam helemaal in zijn element! ??????

    Outlook voor iOShttps://aka.ms/o0ukef downloaden ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: